Mammaträff i Sundsvall

Mammor1 I januari 2013 var det dags för den första aktiviteten efter att vår förening, RfCf Södra Norrland, räddats från nedläggning när Roger Olsson från Sundsvall i sista stund klev fram och tog över ordförandeklubban. Ulrika Larsson, ordnade en mammaträff på hotell Södra Berget i Sundsvall. Vi var sju mammor som gärna ville träffas och prata CF en helg.

Jag, som bor längst bort från de flesta aktiviteter som vi har i föreningen, tog tåget från Borlänge på morgonen. Det började mindre bra med att ett godståg spårat ut strax utanför stationen och vi fick ta bussen till Falun där tåget väntade in oss. I Gävle var det dags för tågbyte och där träffade jag en av deltagarna, Marie Stiegenberg. Det var kallt och mycket snö i Gävle så vi stod inne i stationshuset och väntade och pratade så att vi höll på att missa tåget till Sundsvall. När vi kom fram till Södra Berget stod de andra mammorna och väntade på oss. Två av dem har jag träffat ofta och det blev kramkalas, de andra har jag träffat lite mindre men det kändes ändå som att träffa gamla bekanta. Vi började med lunch och en av deltagarna sammanfattade känslan med orden: ” Tack vare att vi har barn med samma sjukdom så känns det som vi känner varandra fast vi egentligen inte gör det!”

Efter lunchen hade vi vårt möte där Ulrika hade tagit fram diskussionspunkter. Vi är en liten förening och vi upplever att det är svårt att rekrytera nya medlemmar vilket förstås är ett problem även i andra delar av landet. Intresset för att delta i ideell verksamhet blir av någon anledning bara mindre och mindre. Vi talade om vad vi kan göra för att väcka intresset hos föräldrar med nydiagnostiserade barn och vilka aktiviteter som kan locka våra medlemmar. De två senaste träffarna som vi har haft har varit mammaträffar. En fråga var:– Tror ni att det finns intresse för en pappaträff? Den frågan borde ju papporna svara på, men vårt gemensamma svar var att: – Ja om barnen också är med och det är någon spännande aktivitet i samband med träffen. Vad säger ni pappor, var det rätt diagnos?

Hur når vi våra ungdomar

Vi funderade också på hur vi ska få våra ungdomar att intressera sig för föreningen. Några av dem blev ju bekanta när de var barn, nu är de unga vuxna och har tappat kontakten. Idag ser vår verklighet annorlunda ut än för bara tio år sedan och ungdomarna lever i två världar, den gamla vanliga fysiska världen och den nya virtuella världen. Facebook och andra sociala medier lockar och ger nya möjligheter att prata med människor som de kanske inte känner men ändå har något gemensamt med. Gruppen Citronfjärilen är ett exempel. RfCf:s hemsida är också ett viktigt verktyg när det gäller att locka föräldrar till nydiagnostiserade att gå med i förbundet. Jag tycker att hemsidan är för mossig för att locka till sig nya medlemmar. Jag har tidigare framfört till RfCF:s ordförande att det är för lite fokus på föreningarna runt om i landet. Det är ju ändå så att när man blir medlem är det i första hand i föreningen i sitt närområde som är viktig och i andra hand i riksförbundet.

Mammor2

Många bra idéer

Vi kom fram till att en ”knapp” med texten: Har ditt barn nyss fått diagnos? borde finnas på RfCF:s hemsida för att locka de unga nyblivna föräldrarna. Där ska finnas information om hur man gör för att bli medlem och vad det innebär. Vi pratade också om mycket annat och hade många bra idéer som vi får dela med oss av framöver. När vi pratat och fikat och pratat igen så var det dags att kila iväg och byta om. En mycket god middag med en fantastisk utsikt över Sundsvall som exotiskt inslag väntade oss. Vi hade hur trevligt som helst och kröp trötta och nöjda till kojs. Nästa dag stod det SPA på schemat och vi fortsatte våra samtal i de olika bubbelpolerna och vid en välsmakande lunch.

Tack!

Vi var alla överens om att det här gör vi gärna fler gånger och vi hoppas att det då är fler mammor som vill vara med. Tack Ulrika Larsson för att du ordnade en så bra träff och för att du hade förberett mötet så att det blev så givande. Tack Anette Hansson, AnnSofie Höglin Karlsson, Helen Näsholm, Marie Stiegenberg och Maria Lindholm för att ni kom och gjorde träffen till en aktivitet av högsta klass.

Ingegerd Lundgren, CF-mamma från Borlänge